Transmiterea securizată a informațiilor realizată cu ajutorul unui „client” FTP

Transmiterea securizată a informațiilor realizată cu ajutorul unui „client” FTP

Odată cu apariția internetului a devenit posibil și schimbul de date bidirecționat dintre două calculatoare la distanță. Conectare între computere se realizează prin intermediul unor protocoale speciale. Pe lângă cel mai răspândit tip, HTTP, mai există o metodă de transmitere securizată a informațiilor – File Transfer Protocol sau client FTP.

Ce este un File Transfer Protocol?

FTP este una dintre cele mai vechi modalități de transmitere a datelor dintre două calculatoare, prin intermediul unei rețele de tip FTP\IP. Aceasta este foarte comodă pentru descărcare și încărcarea fișierelor mari. Protocolul funcționează pe baza unui model client-server, unde un server FTP și client FTP efectuează operațiuni de transfer de informații. 

Cel mai frecvent File Transfer Protocol este utilizat pentru transmiterea datelor paginilor web și permite încărcarea acestora cu scopul afișării lor pe Internet. Fișierele paginii web de pe calculatorul personal sunt încărcate pe serverul computerului, astfel încât alții să le poată accesa. Cu alte cuvinte, un FTP este necesar pentru ca proprietarul site-ului să-și încarce cu ușurință site-ul pe serverul de hosting. De exemplu, la Megahost serviciul FTP standard este inclus în fiecare pachet de găzduire, întrucât este o metodă simplă și sigură de transmitere a datelor.

Ce este un FTP client și pentru ce este necesar?

Serverul FTP este configurat de rețea și este locul de păstrare a datelor. Utilizatorii îl pot accesa utilizând un soft special, client FTP, pentru copierea și încărcarea datelor pe server. Acum câteva decenii, clienții FTP erau doar aplicații de interfață pe linia de comandă. Acum, acestea au propriile interfețe ușor de utilizat și intuitive, pentru a face transferul de fișiere mai ușor și comod. Pot fi folosite pentru desktopuri, servere și dispozitive mobile, și sunt disponibile ca aplicații independente, webclient și extensii simple pentru browser. 

Despre securitatea FTP

 

FTP-ul nu a fost gândit ca un protocol securizat, prin urmare are destul de multe lacune la capitolul dat. Acesta nu criptează traficul de date, tot ce se transmite e în format de text clar, inclusiv numele utilizatorului și parola. Astfel, pot fi foarte ușor interceptate de către o terță parte. O soluție în sensul dat este utilizarea unor variante securizate, dacă permite sistemul, precum FTPS pentru protocolul FTP sau SFTP și SCP atunci când se poate folosi protocolul SSH.

FTPS poate fi de două feluri – implicit și explicit. Primul este un standard învechit, pe când cel de-al doilea permite să solicite criptarea sesiunii FTP, prin intermediul comenzii AUTH TLS. Celelalte două metode nu au practic nimic în comun cu FTP, decât faptul că sunt utilizate pentru transmiterea datelor, în rest acestea utilizează un alt port, protocolul este SSH, conexiunea este securizată ș.a.

Chiar dacă sunt peste 20 de ani de la apariția serviciului de transfer a datelor FTP, acesta rămâne a fi una dintre cele mai comode și sigure metode de transfer a datelor. Prin urmare, pentru un schimb eficient de informații între server și computerul tău este bine să alegi un furnizor de hosting, care are serviciul dat inclus în tarifele sale.