Stiai despre somn ca…?
Fiecare persoana are nevoi distincte, incepand cu somnul din fiecare noapte. Starea de repaus total oferita orgnismului atunci cand dormim este absolut esentiala intrucat aceasta marcheaza perioada cand corpul se reface. Doar dupa un somn odihnitor de 8 ore ne putem relua activitatea zilnica, functionand la parametri normali.
Privind lucrurile din aceasta perspectiva ne este usor sa intelegem de ce este atat de important sa cumparam cele mai bune saltele pentru pat sau de ce perna de dormit trebuie schimbata daca nu ofera un suport bun capului, gatului si umerilor. Practic intreaga noastra performanta si stare de bine atarna de calitatea si durata somnului din fiecare noapte, acestea din urma fiind la randul lor conditionate de folosirea unor saltele pentru pat bune si de sustinerea oferita de perna de dormit ideala.
Insa articolul de astazi nu va fi despre saltele, ci va vom prezenta 10 cele mai interesante aspecte pe care nu le stiati despre somn:
- Expunerea in timpul noptii la zgomot suprima buna functionare a sistemului imunitar chiar daca o persoana nu se trezeste din somn. In plus, ciclul de somn are de suferit ca efect al prezentei zgomotelor in prima ora dupa ce adormim si in timpul ultimelor doua inainte sa ne trezim.
- Conform unor studii femeile ar trebui sa doarma mai mult cu o ora in fiecare noapte comparativ cu barbatii.
- Privarea de somn apare pe lista modalitatilor de tortura facuta publica de Amnesty International. De ce? Deoarece somnul este mai important decat mancarea. Daca in lipsa alimentatiei, decesul survine dupa aproximativ 2 saptamani, fara somn, o persoana nu poate trai mai mult de 10 zile.
- In medie oamenii dorm cu aproape trei ore mai putin decat alte primate, inclusiv maimutele rhesus, cimpanzeii, maimutele veverita si babuinii, acestia dormit aproape 10 ore pe durata fiecarui ciclu de somn.
- Recordul pentru perioada cea mai lunga petrecuta de cineva fara a adormi este detinuta de Randy Gardner. Performanta a fost realizata in 1965, barbatul de doar 18 stand treaza timp de 264 de ore. Cazul lui a fost documentat in detaliu devenind in timp faimos printre cercetatori. Observatiile indica faptul ca Randy a trecut succesiv pana la terminarea experimentului prin stari de proasta dispozitie, probleme cu concentrarea si memoria de scurta durata, stari de paranoia si halucinatii.
- Visele nu servesc un scop deosebit, ci sunt doar produsul adaptat intersectarii intre nevoia specific umana de a dormi si aparitia constientei.
- Inregistrarea atenta si continua a activitatii creierului uman in timpul somnului a dus la descoperirea somnului REM (rapid-eye-movement) nu s-a realizat pana in anul 1953 pentru ca cercetatorii nu vroiau sa faca risipa de hartie.
- 33% dintre persoanele care beau zilnic trei sau mai multe bauturi ce contin cofeina au un risc mult mare de a dezvolta apneea – o conditie care se manifesta prin intreruperea repetata a respiratiei pentru perioade scurte de timp, iar sforaitul cronic indica prezenta acesteia.
- Statisticile arata ca in secolul al XXI-lea 12% dintre persoane viseaza doar in alb si negru in fiecare noapte. Se speculeaza ca inainte de aparitia televizorului color aproximativ 75% visau doar in alb si negru noapte de noapte.
- Visele REM sunt caracterizate de un fir narativ bizar, in timp ce cele non-REM sunt lucide si repetitive, avand foarte putine imagini distincte pe parcursul lor. Acestea din urma sunt rezultatul unui gand obsesiv pe care o persoana l-ar putea avea legat de un detaliu mundan, precum faptul ca uitat telefonul mobil undeva sau ca am uitat sa scoata fierul de calcat din priza.