Soiuri de struguri pe care le ştii poate mai puţin şi 5 recomandări de vin alb pentru vara asta

Care sunt numele soiurilor de vin alb care îţi vin în cap mai repede sau pe care le bei mai des?

Credem că te vei gândi, probabil, la Fetească Albă, Fetească Regală,Tămâioasă, Frâncuşă, printre cele mai cunoscute soiuri româneşti şi, probabil, la Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris din cele internaţionale.

Ei bine, noi vrem să îţi prezentăm câteva soiuri deosebite, mai puţin popularizate însă pe scară largă la noi, pentru că nici nu se cultivă prea mult. Dar care dau vinuri aparte, pe care, cu siguranţă, merită să le încerci.

Vin alb. Şarba

Şarba este un soi autohton, omologat relativ recent în 1972 şi obţinut din încrucişarea naturală a viţelor de Tămâioasă Romanească şi Riesling, la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Odobeşti.

Soiul poartă denumirea dealului cu acelaşi nume, Şarba, din podgoria Odobeşti. Iniţial, era cultivat doar aici. Acum se cultivă într-un areal relativ limitat, preponderent în Vrancea.

Şarba are boabele sferice, uşor ovoidale, pieliţa subţire, galben-verzui, aurie pe partea însorită, pulpa zemoasă şi aromă fină specifică soiului.Acestea dau vinuri de calitate superioară,11,5-12,5% vol.alc.

Iniţial, era considerat soi semiaromat, cu miros pregnant de trandafiri de dulceaţă. Ulterior,  s-a mai estompat.

Vinul prezintă aceeaşi culoare galben-verzuie strălucitoare.

În nas, e parfumat, cu diferite note florale, petale de cireş, busuioc, tei, trandafir.

În gust, veţi regăsi petale de trandafir, piersică, tuşe de miere, uneori, nuanţe de fructe exotice. Este sprinten, cu aciditate ridicată, corp echilibrat.

Crama Gîrboiu a vinificat, de exemplu, prima Şarbă în sec la noi, iar Şarba din gama Livia este un vin alb, cu aromele de mai sus, perfect pentru o zi de vară. Armonios, parfumat, revigorant!

Un alt exemplu de Şarbă, baricată de data aceasta, este Bacanta, medaliată cu aur la IWCB 2020. Este prima Şarbă  din istorie obţinută prin metoda fermentării şi maturării SUR LIE  (pe depozit fin de drojdie) în baricuri noi de stejar franţuzesc.

Un vin elegant, onctuos şi intens cu arome de petale trandafir, piersică rosie, fructe exotice-  mango, papaya, ceva condimente dulci, migdale.

Vin alb. Plăvaie

Este tot un soi autohton, dar care, spre deosebire de anteriorul, se cultivă de sute de ani în zone din Moldova, preponderent în Vrancea.

Are boabe mari, cu formă uşor cilindrică. Pe partea expusă la soare, sunt verzi-gălbui, slab rumenite, cu puncte ruginii.

Vinurile obţinute sunt seci, uşoare, plăcute, fine, neutre în aromă, aşa zise “de cursă lungă”.

Livia Plăvaie, de exemplu, vine cu arome de flori de tei şi măr, iar gustul duce cu gândul la zarzăre coapte. Aciditatea ridicată dă senzaţii de piper alb şi condimente, pe fond vegetal. Corp mediu. Post gust proaspăt, revigorant cu note minerale intense.

Şarba şi Plăvaie fac casă bună în gama Epicentrum, de la aceeaşi cramă. Epicentrum Şarbă & Plăvaie este descris ca un vin ce exploatează întregul specific şi potential al vinului alb din zona Curburii Carpaţilor.

Olfactiv, vine cu buchet de fructe albe şi flori de câmp, iar gustativ, îmbină note fructate specifice celor  două soiuri, este proaspăt, intens.

Vin alb. Aligote

Un soi originar din Franţa de data asta, dar care s-a aclimatizat bine în România. Însă nici el nu  este cultivat peste tot, ci mai mult în Dobrogea şi în Vrancea.

La fel ca precedentul, este socotit un soi ce dă vinuri “de cursă lungă”, deci ideale pentru o zi de vară până în seară. Glumim, pentru stat mai mult la poveşti!

Boabele sunt mijlocii, sferice, verde deschis cu tentă gălbuie slabă cu nuanţă arămie şi conţinut suculent.

Din ele rezultă vinuri de calitate şi vinuri brute pentru spumante. Ca arome veţi întâlni  fructe galbene, pere, caise, ceva soc şi exotice, citrice, mango, papaya.

În cupaje, Aligote face casă bună cu Muscatul. De exemplu, în gama Epicentrum, regăsim un vin recunoscut ca cel mai bun vin alb din România la o ediţie a concursului internaţional Mundus Vini.

O simbioză foarte bună între cele două soiuri, cu echilibru remarcabil între corp, aciditate, aromă şi post gust. Arome de caise, pere zemoase şi fructe exotice, completate de note specifice maturarii în sticlă, post gust lung, persistent.

Aşadar, vă invităm să le treceţi pe listă pentru vara asta!