cetatea de la sighisoara

Scurt istoric cetatea de la Sighisoara

Sighisoara este, fara indoiala, cel mai frumos oras din Romania. Motivul care o face atat de speciala si a facut-o un arhetip al satelor medievale din Transilvania este faptul ca centrul sau istoric si-a pastrat structura si arhitectura intacte inca din secolul al XIII-lea.

Trecerea timpului a servit doar locuitorilor sai pentru a pastra si restaura patrimoniul medieval al centrului sau istoric, care astazi este pe deplin functional, cu fatadele sale colorate si casele sale joase pline de viata. Un exemplu de oras medieval fortificat, centrul sau istoric a fost inclus de UNESCO ca sit al Patrimoniului Mondial in 1999.

Orasul Sighisoara este singura cetate medievala locuita din sud-estul Europei si imbina in zidurile sale un complex de arhitectura civila, militara si ecleziastica, cu o  valoare etnografica incalculabila. In Sighisoara este posibil sa te intorci in timp pana in Evul Mediu, asa cum se pastreaza si asa cum era acum 800 de ani.

Cetatea fortificata Sighisoara

Sighisoara este un oras fortificat care inca isi pastreaza zidurile de aparare si este situat pe un deal care se acceseaza prin portile vechi prin strazi abrupte si scari pietruite

De fapt, nu ai nevoie de un ghid pentru a face turul Sighisoarei, deoarece este un loc mic si fiecare strada te conduce spre tot ceea ce iti ofera orasul.

Printre centrele urbane aparute la sfarsitul secolului al XIII-lea in Transilvania datorita migratiilor si asezarii germane, Sighisoara este cea mai caracteristica pentru ca este intacta.

La mijlocul secolului al XIV-lea, Sighisoara a devenit oras pentru ca, asa cum s-a intamplat la Brasov, majoritatea locuitorilor au fost negustori si artizani care au facut sa infloreasca o enclava cu o economie involburata.

Odata cu consolidarea economica si, mai ales, ca urmare a organizarii si consolidarii breslelor, cetatea se extinde luand, inca din secolul al XV-lea, forma sa actuala. Cele mai importante si bogate bresle se ocupa de ridicarea si fortificarea unei parti din cei 930 de metri ai zidului orasului, ridicand un turn de aparare.

Zidul cetatii a fost construit in trei etape: in secolele XIV-XV a avut intre 3 si 4 metri si batalii care au permis impuscarea cu arcul si arbaleta; in secolul al XVI-lea zidul se ridica inca 2 metri si se fac deschideri pentru arme de foc: gauri de tragere, gauri de lansare; dupa 1630, si mai ales dupa incendiul din 1676, zidul va atinge o inaltime cuprinsa intre 8 si 10 metri, asa se observa astazi. Zidul si turnul din Sighisoara sunt unele dintre cele mai importante atractii turistice judetul Mures.

Turnurile Sighisoarei

Ca si la Brasov, si independent de Turnul cu Ceas cu un rol eminamente defensiv, fiecare breasla isi construieste propriul turn formand un set de noua in total: Turnul Franghiei, Turnul Macelarilor, Turnul Blanarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Tabacarilor, Turnul Tinichiburilor si Turnul Fierarilor.

Turnul cu ceas

Turnul Cu Ceas este cunoscut si sub numele de Turnul Sfatului si dateaza din secolele al XIV-lea si al XV-lea. Arhitectura sa aminteste foarte mult de cea a Bisericii Fortificate din Saschiz.

Turnul cu ceas este un monument arhitectural in prezent s este cle mai masiv dintre turniturile cetatii Sighisoara care s-au mentinut pana in prezent. In total orasul are 14 turnuri. Constructia sa are la baza o prisma si prezinta cinci nivele, care alaturi de balcon si de acoperisul piramidal au inaltimea de 64 de merei. Acest edificiu a primit un ceas facut de Johann Kirschel care este prevazut cu statui mici de lemn, care vor aparea de fiecare in functie de zile. Actualul mecanism este mai noi si a fost instalat ulterior. Pentru mai multe atractii turistice viziteaza site-ul visitmures.com.