Plasa sudata pentru dale beton

Plasa sudata pentru dale beton

Folosita pentru consolidarea lucrarilor din beton, plasa sudata este indispensabila. Însa din ce este compusa? Când si cum se instaleaza?

Ce este plasa sudata?

Plasa sudata este o armatura metalica constituita din fire de otel încrucisate, sudate electric. Astfel, plasa sudata ia forma unui grilaj metalic extrem de rigid si rezistent. Armatura se afla în special în placi dar in egala masura si in role (atunci când diametrul tijelor din otel este de 2 sau 3mm). Ochiurile pot fi patrate sau dreptunghiulare. Spre exemplu, pe depo materiale constructii se gaseste plasa sudata de 4, 6mm, 8 mm dar si de 10 si 12 mm .

Fiecare plasa sudata este compusa din fire de aceeasi origine si de aceeasi nuanta. Firele pot fi mai mult sau mai putin groase si ochiurile mai mult sau mai putin importante, in functie de lucrarea de beton de armat. Cu cât tractiunea de beton risca sa fie mai puternica, cu atât va fi recomandat un diametru de fier important.

Pentru o placa de terasa de aproximativ 10 sau 12 centimetri, se foloseste spre exemplu o plasa sudata de 150mm si tijele sa aiba un diametru de 8 mm.

La ce se foloseste plasa sudata?

Plasa sudata este folosita pentru a “arma” dala de beton, adica pentru a spori capacitatile mecanice de rezistenta la tractiune. Betonul prin natura sa are o rezistenta excelenta la compresie însa nu este foarte rezistent la tractiune. În caz de presiune prea puternica, zone de fragilitate se pot dezvolta în dala beton si aceasta din urma risca sa se slabeasca si sa se fisureze în profunzime fragilizand întreaga structura. Plasa sudata permite o asigurare mai buna a repartizarii încarcaturii de beton pentru ca acesta din urma sa nu dezvolte zone de fragilitate odata cu timpul.

Se foloseste pentru dalele pline, pentru plansee, scari sau pereti de sustinere. Pentru santierele de mai mare amploare sau o dala mai groasa, armaturile pot fi uneori dublate conferind betonului un maxim de rezistenta.

Care sunt avantajele oferite de o plasa sudata?

Pentru unele lucrari, plasa sudata este un imperativ, este esentiala. Însa, în orice caz, va fi utila pentru a se asigura o dala de beton extrem de rezistenta în timp. Aceasta este rigida si sudata cu ajutorul unui procedeu special: nu exista niciun risc de deplasare orizontala sau verticala a plasei în dala dupa scurgerea betonului. Este extrem de usor de montat si te ajuta sa câstigi timp în ceea ce priveste decuparea si asamblarea. Riscul de ranire este aproape nul.