Kombucha, ce este?
Inainte de a va prezenta toate beneficiile kombucha, sa facem prezentare si un scurt istoric rapid, astfel incat sa nu mai fie un secret pentru voi. Kombucha, un „elixir nemuritor” care are peste 2.200 de ani! Acesta nu este un nou mod al parizienilor boemi sau o moda direct din California: kombucha s-a nascut in nordul Chinei in timpul dinastiei Tsin, care l-a numit „elixirul nemuritor”, in 220 i.Hr. Apoi a calatorit in Japonia unde a fost folosit de imparatul Inkyo pentru a-si trata problemele digestive, apoi a facut drum in Rusia, ajungand in Europa abia in secolul al XX-lea. Este suficient sa spunem ca este cu cativa ani in urma si ca exista multe pareri despre kombucha de-a lungul secolelor!
Daca vrei sa cumperi cel mai bun ceai de kombucha vezi aici pret.
Aceasta este o bautura fermentata facuta din ceai negru (sau uneori verde), zahar si o colonie de bacterii si drojdii, pe care anglo-saxonii o numesc SCOBY pentru „colonie simbiotica de bacterii si drojdie”. Ii spunem si „mama”, ceea ce este destul de confuz, dar asta datorita faptului ca ea se reproduce si deci creeaza „fiice”, de care ne putem lipsi cu prietenii pentru a-ti putea pregati. propriul kombucha, poate fi numita si „tulpina kombucha”. Dar tulpina de kombucha nu este nicio ciuperca, nicio confuzie, desi arata ca o ciuperca uriasa care pluteste pe suprafata lichidului.
Asa ca, concret, pentru a pregati kombucha, punem planta intr-un amestec de ceai si zahar (care poate fi brun pentru a evita zaharul rafinat), acoperim totul si lasam planta la fermentat zece zile. Se va hrani apoi cu zahar, pe care il va transforma in alcool datorita drojdiilor, apoi in acizi datorita bacteriilor. In bautura a ramas ceva alcool la sfarsit, dar foarte foarte putin (in jur de 0,5%). Rezulta o bautura acida, carbogazoasa natural (datorita fermentatiei), foarte buna (desi foarte acida si destul de otetita, care unora nu le place) si care seamana putin cu cidrul. Mai presus de toate, kombucha are proprietati impresionante si este plin de nutrienti buni, motiv pentru care este adesea considerat o bautura sanatoasa.
Kombucha: proprietati si compozitie nutritionala
Veti intelege, beneficiile kombucha vin atat de la planta, cat si de la ceai.
Desi cunoastem numeroasele beneficii ale ceaiului, in special ceaiul verde (bogat in polifenoli antioxidanti, catechine care arde grasimile etc.), cele ale tulpinii kombucha sunt mai putin faimoase. Este alcatuita din mai multe specii de bacterii si drojdii, care sunt bune pentru organismul nostru, adica ne echilibreaza flora intestinala pentru a lupta impotriva bacteriilor rele.
- Kombucha poate ucide bacteriile rele
La fel ca polifenolii din ceai, acidul acetic (otet) produs in timpul fermentatiei kombucha poate ucide microorganismele care sunt potential daunatoare pentru corpul uman. Kombucha produs din ceai verde sau ceai negru pare sa demonstreze proprietati antibacteriene puternice, in special impotriva bacteriilor infectioase si a drojdiei Candida.
- Este usor, economic si sigur de facut acasa
Pentru a te bucura pe deplin de beneficiile kombucha acasa, este usor: este foarte usor sa-l prepari in siguranta in confortul propriei case. Sa-ti faci propriul kombucha de casa costa in jur de cativa lei pe litru si il poti face cum vrei! Doar adaugati un suc, ceai de plante sau fructe la sfarsitul fermentatiei si esti gata.