sake

Invata din obiceiurile altor culturi: celebreaza Anul Nou cu sake

In cultura occidentala, ajunul Anului Nou se sarbatoreste zgomotos, cu fast, cu petreceri. Se spune ca e bine ca in noaptea Anului Nou sa te afli in compania celor dragi si sa inchini un pahar de sampanie la miezul noptii. Insa, in cultura japoneza, Anul Nou se sarbatoreste diferit.

Ceremonia Anului Nou

Istoria poporului japonez se impleteste pana la identificare cu traditiile sale. Poporul japonez are propriile metode de a celebra momente importante ale anului. Acesta acorda o importanta deosebita sarbatoririi perioadei de dinaintea Anului Nou. Petrecerile inchinate acestui eveniment se numesc „bonenkai”. Insa, japonezii prefera sa sarbatoreasca perioada premergatoare trecerii in noul an in sanul familiei, in liniste. Conceptul Anului Nou nu cantareste foarte mult in traditia japoneza. O parte din populatie alege sa petreasca noaptea dintre ani intr-un altar Shinto sau intr-un templu budist. Ei petrec noaptea in rugaciune si meditatie.

In schimb, ziua Anului Nou reprezinta o ocazie de bucurie si sarbatoare in Japonia. Familiile se aduna in fata meselor imbelsugate, pline de feluri de mancare specifice zonei si culturii. Fiecare fel are o semnificatie aparte. Sake, bautura legata de majoritatea traditiilor japoneze, este nelipsit. Poporul japonez prepara o varianta speciala pentru aceasta ceremonie a Noului An. Aceasta se numeste „tosoenmeisan” si este bautura clasica japoneza infuzata cu ierburi medicinale. La randul sau, acest tip de bautura are multiple variante, fiecare cu propriile beneficii pentru sanatate. In general, bautura Toso (prescurtata), este destinata intaririi sistemului imunitar si protejarii impotriva racelilor.

Astfel, „bautura zeilor”, cum mai este denumita taria japoneza, are o semnificatie atat ceremoniala, spirituala, dar este, in acelasi timp, destinata fortificarii corpului.

sake
sake

Istoria bauturii sake ca si bautura ceremoniala

Desi sortimentele special preparate de japonezi nu se regasesc pe piata, daca doresti sa incerci bautura consacrata, poti gasi o gama diversa in cadrul magazinelor de profil precum BeiCeVrei.

Sake este consumat in ziua Anului Nou, care este sarbatorita de dimineata pana seara. Japonezii intra in Noul An rostind o rugaciune. Consumat in cadrul ceremoniei, impreuna cu toata familia, Toso are rolul de a tine boala la distanta in anul ce tocmai incepe. Aceasta traditie este originara din China, insa a fost transformata de-a lungul timpului si adaptata culturii japoneze.

Inca din secolul al 9-lea, un amestesc de ierburi era introdus intr-un sac triunghiular si atarnat de ramura unui piersic, deasupra unei ape. Acest ritual avea loc in fiecare an pe data de 19 Decembrie, iar la ora 4 dimineata a noului an, ierburile erau inmuiate in sake si lasate la macerat timp de cateva ore, pentru ca dimineata sa fie consumat in cadrul ceremoniei.

In prezent, ceremonia consumarii bauturii are o semnificatie deosebita in viata familiilor japoneze. Aceasta se consuma din vase speciale, iar ritualul dicteaza ca sake sa fie consumat intai de mezinii familiei, apoi in ordine crescatoare, pana la cel mai in varsta membru. Semnificatia acestui ritual este ca cei mai in varsta sa poata „imprumuta” din energia si bucuria copilariei.

Desi cultura si traditiile occidentale sunt extrem de diferite de cele ale poporului japonez, cu siguranta exista multe lucruri care ar putea fi invatate de la acesta din urma. Ceremonia Anului Nou poate capata o dimensiune noua daca alegi sa celebrezi intr-o atmosfera de apropiere, comuniune si caldura.