Diversitatea tipurilor de insecticide si aplicarea lor in protectia culturilor agricole
Insectele daunatoare reprezinta o amenintare constanta pentru culturile agricole. Tocmai de aceea, pentru a le proteja eficient, fermierii utilizeaza o gama variata de insecticide.
Aceste substante chimice, disponibile si pe www.plantmaster.ro, au fost dezvoltate si rafinate de-a lungul anilor pentru a oferi protectie optima culturilor impotriva posibilelor daune provocate de insecte. Iata cum se clasifica aceste substante si culturile pe care le vizeaza!
1. Insecticide de contact
Formulele de contact actioneaza atunci cand sunt aplicate direct pe insecte sau pe suprafetele pe care acestea se deplaseaza. Acestea functioneaza prin atacarea exoscheletului insectelor si perturbarea functionarii acestuia. Un exemplu notabil de insecticid de contact este piretrina, derivata din planta de piretru. Piretrina este eficienta impotriva unui spectru larg de insecte daunatoare, cum ar fi afidele, gandacii si fluturii de noapte. Acest tip de substanta actioneaza prin contact si ingestie asupra insectelor daunatoare care se afla atat in stadiul de larve, cat si in stadiul adult.
Culturile care beneficiaza in mod obisnuit de aplicarea formulelor de contact includ legumele, precum rosiile, cartofii, ardeii, varza, conopida, fasolea, salata, sfecla si mazarea. De asemenea, sunt adesea utilizate in protejarea livezilor de pomi fructiferi si cerealelor. Din gama acestora, pot fi achizitionate produsele Decis Expert, Vertab, Karate Zeon, Regemi Alfa, K-Obiol, K-Othrine, Foval si Bros.
2. Insecticide sistemice
Formulele sistemice sunt absorbite de catre planta gazda si circula prin tesuturile acesteia, facand plantele in sine toxice pentru insecte. Un exemplu reprezentativ este imidaclopridul, care este folosit in mod obisnuit pentru a combate daunatorii care se hranesc cu sucurile plantelor. Acest tip de insecticid ofera o protectie de lunga durata si poate fi aplicat sub forma de granule sau ca solutie pentru irigatii. Din categoria produselor sistemice se remarca Mospilan, Coragen, Benevia si Vertimec.
Culturile de cereale, floarea-soarelui, vita de vie, cartof, ardei, castraveti, varza, ceapa si tomate beneficiaza, de obicei, de utilizarea formulelor sistemice. Dintre insectele combatute sunt gandacul de Colorado, afidele, tripsul californian, musculita alba de sera, paduchele castraveților, omida fructelor. molia tomatelor, molia vitei de vie, paduchele verde, buha verde, paduchele crizantemelor, omida miniera, omida marmorata si paduchele lanos.
4. Insecticide Bio
In ultimii ani, s-a observat o crestere a interesului si pentru utilizarea formulelor bio. Compozitia acestora are la baza toxine sau organisme vii, cum ar fi algele, bacteriile sau fungii, care infecteaza si ucid insectele daunatoare. Un exemplu notabil este Bacillus thuringiensis (Bt), o bacterie care produce proteine toxice pentru anumite tipuri de insecte, dar inofensive pentru oameni si alte organisme nevizate.
Formulele biologice sunt utilizate in principal in culturile ecologice sau in zonele in care se doreste reducerea impactului asupra mediului. Acestea sunt aplicate pe o gama variata de culturi, de la cereale la legume si fructe, si sunt considerate o alternativa mai sigura la formulele chimice.
Din gama acestor substante se pot enumera produse precum Nemagold si Kabon. Nemagold este un produs natural obtinut din extract de Marigold (Tagetes) si alge marine, ce se aplica la sol prin sistemul de irigare si are efect repelent impotriva nematozilor din sol, reducand dezvoltarea lor si, in final, distrugerea populatiei acestora. Kabon este un produs natural pe baza de uleiuri vegetale, folosit in combaterea si reducerea populatiei de daunatori, precum musculita alba, trips si afide din culturile horticole.
Utilizarea substantelor cu rol in combaterea daunatorilor este esentiala in protectia culturilor agricole. Cu toate acestea, este crucial ca aceste substante chimice sa se foloseasca cu responsabilitate, sa se evite utilizarea excesiva si sa se adopte tehnici agricole durabile. Utilizeaza produsele insecticide conform recomandarilor venite din partea producatorilor si vei avea recolte sanatoase si bogate, asigurand totodata si securitatea alimentara!