Dimensiuni saltele si tot ce ai nevoie sa stii despre acestea

Cumpararea  unei saltele prea mici sau prea mari este una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face cand este vorba despre alegerea unei saltele noi. Daca te afli in situatia in care ai luat o saltea de o marime nepotrivita, trebuie s-o returnezi, deoarece daca o vei folosi, aceasta isi va pierde proprietatile calitative mai repede decat de obicei.

Insa Siesta Bedding este aici sa te ajute sa iei decizia corecta, iar mai jos ai toate informatiile de care ai nevoie in acest sens:

Cum afli ce dimensiuni ar trebui sa aiba salteaua ta cea noua?

Exista doua metode prin care poti afla dimensiunea saltelei de care ai nevoie:

Varianta 1 – Dimensiunea saltelei vechi

Daca ai o saltea veche pe care vrei sa o inlocuiesti, poti sa faci referinta la dimensiunile acesteia. In caz ca nu stii care sunt dimensiunile saltelei vechi poti sa o masori pentru a afla: trebuie masurata lungimea, latimea, dar si inaltimea saltelei.

Desi aceasta metoda este probabil cea mai utilizata, nu este cea mai indicata din variate motive. In primul rand persoana care a ales salteaua (tu sau altcineva), poate sa fi facut o greseala in ceea ce priveste dimensiunea cea mai potrivita a acesteia. Desigur daca patul si salteaua au fost combinate de catre un expert saltele si achizitionate impreuna, atunci cel mai probabil poti sa faci referinta la dimensiunile saltelei. Insa in cazul in care nu stii dimensiunile de pe eticheta, si decizi sa masori salteaua, trebuie sa iei in considerare faptul ca aceasta poate fi relativ uzata, iar dimensiunile curente pot sa nu corespunda cu cele pe care le-a avut initial (in special in ceea ce priveste inaltimea acesteia). Astfel, chiar daca ai dimensiunile saltelei vechi, indiferent daca sunt cele inscrise pe eticheta sau sunt cele rezultate din masuratoare, ca sa fii sigur(a) apeleaza si la metoda masurarii cadrului patului.

Varianta 2 – Masori cadrul patului

In acest caz trebuie sa masori dimensiunile cadrului patului, fara sa incluzi si grosimea marginilor de lemn. Ca si in cazul anterior este important sa masori pe langa latime si lungime, inclusiv inaltimea cadrului de lemn. Aceasta ultima masurare este esentiala deoarece daca achizitionezi o saltea mult prea inalta fata de marginea patului, aceasta se va deforma mult mai repede din cauza presiunii exercitate in timpul utilizarii. Desi o saltea ideala are minim 15 cm grosime, nu este indicat ca de exemplu jumatate sa iasa din cadrul de lemn. Pe de alta parte nici cadrul de lemn nu ar trebui sa fie mai inalt decat salteaua aleasa, deoarece va fi inconfortabil pentru cei care vor folosi patul si salteaua.

Dupa ce ai efectuat masuratorile necesare, numerele obtinute vor trebui rotunjite in jos la cel mai apropiat numar. Urmeaza sa verifici daca este vorba despre o dimensiune standard sau va trebui sa alegi o saltea cu marimi atipice.

Oricare dintre metodele de mai sus le-ai folosi pentru a afla dimensiunea saltelei, trebuie sa tii cont de o regula importanta:masoara de doua ori si cumpara doar o data!

Dimensiuni saltele disponibile pe piata

Dimensiunile cele mai utilizate ale unei saltele sunt urmatoarele: 180/200, 160/200, 140/200 si 90/200 (marimile fiind exprimate in cm). Insa este considerata o marime standard daca lungimea este 190cm sau 200cm, iar latimea este multiplu de 10 si se afla intre valorile 70cm-180cm. Desigur, saltelele pentru copii sunt cu totul altceva.

Orice saltea a carei latime sau lungime nu se afla in intervalele mentionate, este considerata ca avand o marime atipica (in aceasta categorie este inclusa si orice dimensiune de saltea care are valori intre decimale). In ceea ce priveste inaltimea saltelei nu exista marimi standard.