Diferenta dintre panouri solare termice și fotovoltaice
Panourile solare si panourile fotovoltaice sunt adesea folosite in mod eronat ca sinonime. Panourile solare sunt componenta principala a unui sistem solar termic, in timp ce panourile fotovoltaice sunt componenta principala a unui sistem fotovoltaic. Dar care este diferenta dintre energia solara termica si cea fotovoltaica? Alegerea unui kit panouri fotovoltaice vine cu avantaje dar si cu proprietati diferite fata de panourile solare. Este important ca aceste diferente sa fie intelese inca de la bun inceput, inainte de a alege panourile astfel incat fiecare utilizator sa se asigure ca a facut alegerea corecta.
Diferenta dintre energia solara termica si cea fotovoltaica
Atat sistemele solare termice, cat si cele fotovoltaice utilizeaza energia solara, dar in scopuri foarte diferite. Energia termica solara utilizeaza radiatia solara pentru a produce caldura, adica energie termica pentru producerea de apa calda menajera. Pe de alta parte, energia fotovoltaica utilizeaza energia solara pentru a produce electricitate. Panourile solare termice utilizate in sudul tarii sunt in general mai grele si sunt echipate cu un rezervor – numit boiler – pentru a contine apa calda. Pentru o singura unitate de locuit, un panou cu un boiler de 200 de litri este suficient pentru a satisface nevoile de apa calda ale unei gospodarii de 2-3 persoane. Spatiul ocupat de un panou solar este de aproximativ 2 metri patrati, iar investitia necesara este relativ redusa. Panourile fotovoltaice sunt mult mai usoare, dar ocupa mult mai mult spatiu.
O instalatie domestica conventionala de 3 kWh cu panouri fotovoltaice de 300 Wp necesita o suprafata de acoperis de aproximativ 17 metri patrati. In plus, investitia necesara pentru un sistem fotovoltaic este mai mare decat pentru sistemul solar termic. Alegerea unor sisteme solare termice de buna calitate vine in ajutorul utilizatorului cu numeroase avantaje pe care le vom detalia in cele ce urmeaza, astfel incat sa fie usor de inteles de ce tot mai multe persoane opteaza pentru astfel de produse.
Energia solara termica si fotovoltaica: avantaje
Deoarece soarele este o sursa importanta de energie, instalarea de panouri solare si panouri fotovoltaice are multe avantaje:
- economii la consumul de incalzire
- economii la consumul de energie electrica;
- economii la productia de apa calda menajera, deoarece un sistem solar termic acopera cel putin 60-70% din aceasta;
- mai mare durabilitate a mediului, deoarece un sistem solar termic nu utilizeaza materii prime fosile;
- imbunatatirea clasei energetice a cladirii si, prin urmare, a valorii monetare a proprietatii.
Panouri solare si fotovoltaice impreuna
Pot fi integrate impreuna energia fotovoltaica si energia termica solara? Bineinteles ca pot. Ca sa fim corecti, este posibil sa se utilizeze doar sistemul fotovoltaic pentru producerea de apa calda menajera. Bineinteles, generatorul de caldura pe gaz sau biomasa existent trebuie inlocuit cu o pompa de caldura.
Stimulente fiscale pentru panouri solare si fotovoltaice
Investitia in sisteme solare termice si fotovoltaice este mai profitabila ca niciodata. Datorita unor facilitati fiscale valoroase, investitia necesara pentru instalarea panourilor solare si fotovoltaice este foarte mica sau chiar zero. Facilitati fiscale pentru energia termica solara:
- Termic: 65% in cazul inlocuirii sistemului de incalzire existent;
- Ecobonus la 65%;
- Renovarea cladirilor: deducere de 50%.
- Superbonus 110%: numai daca este inclusa printre interventiile pentru producerea de apa calda sau ca supliment la sistemul de incalzire.
Facilitati fiscale pentru energia fotovoltaica:
- Superbonus 110%: in cazul inlocuirii sistemului de incalzire existent sau doar a generatorului de caldura;
- Renovarea cladirilor: deducere de 50%.
Instalarea de module solare termice sau fotovoltaice pentru a va alimenta casa sau afacerea este o alegere ecologica. Un proprietar poate evalua instalarea de panouri fotovoltaice sau termice solare si poate calcula beneficiile economice si de mediu ale utilizarii acestor panouri: cu siguranta reduce cheltuielile, dar mai ales repara daunele cauzate de poluare.