De ce statele militeaza tot mai mult pentru reciclare?

Reciclarea este cruciala pentru sanatatea viitoare a planetei noastre si pentru conservarea resurselor naturale, deoarece niciuna nu este infinita.

Reciclarea are multe beneficii, care pot fi caracterizate prin cei trei piloni ai durabilitatii – mediu , social si economic.

Urmatoarele sectiuni vor aprofunda cateva beneficii ale reciclarii mai detaliat.

  1. Protectia ecosistemelor si a vietii salbatice

Cand cererea de resurse scade, inseamna ca mai putine zone naturale ale lumii sunt perturbate pentru extractia resurselor.

Reducerea perturbatiilor si a poluarii asociate activitatilor extractive va duce la o scadere a degradarii ecosistemelor naturale, a habitatelor faunei salbatice si a mediului natural.

De exemplu, reciclarea hartiei ajuta la conservarea biodiversitatii si a padurilor, deoarece cererea de materii prime este mai mica, iar reciclarea plasticului impiedica deseurile de plastic sa ajunga in caile navigabile (de exemplu, oceanul).

Spre exemplu, stiai cat de poluante sunt catalizatoarele? Cu siguranta ai vazut pana acum anunturi care suna cam asa – cumpar catalizatoare din Timisoara – orasul fiind complet neimportant, pentru ca sunt astfel de firme care recicleaza catalizatoare in toate orasele. Ei bine, un catalizator are rolul de a diminua poluarea produsa de o masina. Atunci cand catalizatorul se uzeaza, masina polueaza mai mult, insa daca scoti catalizatorul si il arunci in natura, aceasta componenta care are rolul de a proteja mediul de poluarea produsa de masina, devine chiar el un poluant considerabil. Prin urmare, daca ai un catalizator care s-a stricat, ideal ar fi sa il duci la un astfel de centru pentru a obtine o suma de bani pe el, pe care sa o folosesti la cumpararea altui catalizator. Nu merge cu masina fara catalizator pentru ca nivelul de poluare este ridicat si risti chiar amenzi uriase atunci cand noxele de la masina ta depasesc cu mult normele legale, atunci cand esti oprit de statiile RAR mobile.

  1. Conservarea resurselor naturale

Conservarea resurselor naturale este o preocupare principala, deoarece majoritatea resurselor lumii sunt neregenerabile, ceea ce inseamna ca sunt limitate deoarece nu se regenereaza.

Reciclarea materialelor economiseste energie si materii prime, ceea ce duce la conservarea resurselor naturale si previne depasirea aprovizionarii cu resurse.

  1. Reduce deseurile trimise la depozitele de gunoi si la incineratoare

Cand deseurile sunt sortate si reciclate corespunzator, deturneaza materialele inutile si impiedica ca acestea sa ajunga la gropile de gunoi si sa fie duse la incineratoare.

In schimb, materiale precum aluminiul, sticla si materialele plastice pot fi duse la o unitate de reutilizare si utilizate pentru a crea produse sau materiale noi.

Prevenirea deseurilor inainte de a fi generate poate reduce si mai mult nevoia de eliminare si poate economisi mai mult din resursele naturale ale lumii.

 

  1. Previne poluarea

Reutilizarea materialelor in loc de extragere si crearea altora noi economiseste energie, dar previne si substantele chimice toxice si gazele cu efect de sera. Gropile de gunoi elibereaza metan, care este un gaz cu efect de sera care este mai puternic decat dioxidul de carbon.

Depozitele pot contribui, de asemenea, la smog si la poluarea aerului si pot contamina sursele de apa prin infiltratii.