Cum scapi de deviatia de sept

Atunci cand avem probleme cu respiratia, prima solutie pentru deviatia de sept la care ne gandim este operatia.

Deviatia de sept este o afectiune care apare la un numar mare de persoane si care inseamna o afectiune in care septul nazal este deplasat spre stanga sau spre dreapta si astfel, respiratia este ingreunata. In functie de cat de grava este deviatia de sept aceasta afectiune ne poate influenta calitatea vietii sau nu.

Deviatia septului nazal produce obstructie nazala, pe de o parte, iar pe de cealalta parte, aduce cu sine o serie de probleme precum, congestia nazala, formarea crustelor, epistaxis, sinuzite. Corectia septului nazal dupa septoplastie imbunatateste atat respiratia nazala, cat si rezolva problemele asociate.

Septoplastia in copilarie nu produce nici un efect negativ in perioada de crestere si dezvoltare a nasului si a fetei. Cu toate ca deviatia septului se poate repeta dupa interventia chirurgicala, rezultatele septoplastiei sunt destul de multumitoare la copii.

Conform doctormit.ro exista situatii cand deviatia de sept este minora, iar pacientul nu prezinta nici un simptom, dar exista si situatii cand deviatia este severa iar pacientul poate manifesta mai multe simptome.

Manifestarile deviatiei de sept sunt:

  • obstructia uneia sau ambelor fose nazale care va determina o insuficienta respiratorie, care se va manifesta mai mult in momentul in care pacientul este racit, daca sufera de o infectie a tractului respirator superior sau de alergii care determina inflamatia si ingustarea foselor nazale;
  • congestia nazala care determina rinoree;
  • sangerarile nazale deoarece suprafata septului nazal poate deveni uscata;
  • infectii frecvente sau recurente ale sinusurilor care se datoreaza mucozitatilor blocate in cavitatile sinusale si astfel apar durerile faciale si de cap;
  • respiratie zgomotoasa in timpul somnului care apare de cele mai multe ori la sugari si la copii.

Unele persoane se nasc cu deviatia de sept, in timp ce la altele se dezvolta aceasta afectiune dupa leziuni sau traumatisme la nivelul nasului.

Tratamentul deviatiei de sept presupune tratarea simptomelor prin prescrierea de decongestionante, antihistaminice si spray-uri cu steroizi nazali.

In cazul in care pacientul nu raspunde la tratamentul simptomatic atunci se va recomanda interventia chirurgicala. Pacientii care ajung in situatia de a fi operati de deviatie de sept prezinta una dintre urmatoarele simptome: respiratie nazala dificila, cu insuficienta nazala respiratorie, tulburari neuro-psihice si reflectorii, deformarea progresiva a scheletului nazal in timpul cresterii intense, hiposmie, anosmie, boli recidivante precum laringotraheite, pneumonii, sinusite, otite medii, hipoacuzie, rinolalie inchisa.

Recomandarea doctormit.ro este ca atunci cand manifestati una dintre simptomele enuntate anterior sa luati legatura cu medicul specialist pentru efectuarea unui consult de specialitate si stabilirea conduitei terapeutice care trebuie urmata.

Descopera mai multe informatii in urmatorul videoclip DoctorMIT: