Cum sa intretii eficient o centrala termica?

Pentru prelungirea duratei de viata a unei centrale termice si pentru a te asigura ca o folosesti in conditii optime, trebuie sa o pregatesti corespunzator. Dupa o vara in care nu a functionat caldura, este necesar sa o pregatesti pentru sezonul rece. Urmand cateva reguli de mentenanta vei putea face acest lucru si fara ajutorul unui instalator.

O centrala termica trebuie intretinuta corespunzator nu numai pentru a-ti putea oferi confortul termic necesar dar si sa fie o investitie pe termen lung de care sa profiti.

Asadar, iata care sunt cele mai importante lucruri pentru a pregati o centrala termica pentru a functiona corespunzator in sezonul rece:

Verifica gradul de duritate a apei

In cazul in care locuiesti intr-o zona in care apa este calcaroasa atunci trebuie sa te asiguri ca alimentarea centralei cu apa rece se face prin intermediul filtrului decantor si a dedurizatorului. Nu uita sa schimbi cristalele din filtru astfel incat sa functioneze in mod optim iar apa calcaroasa sa fie filtrata eficient.

Pregateste instalatia pentru sezonul rece

Acesta este momentul in care faci aerisirea caloriferelor, verifici presiunea in instalatie, cureti filtrele si schimbi bateria din termostat. Cu siguranta nu doresti sa uiti de aceste detalii deoarece vei avea nevoie de caldura. Toate acestea se realizeaza foarte usor si nu ai nevoie de o pregatire speciala pentru a le pune in practica.

Verifica presiunea din instalatie

Pentru ca o centrala termica sa aiba randament, este nevoie sa verifici presiunea din instalatie. Valoarea normala se situeaza intre 1 – 1,5 bari atunci cand caloriferele sunt reci iar atunci cand ofera caldura nu trebuie sa depaseasca 2,5 bari. Acest lucru este esential pentru a te asigura ca centrala termica te serveste pe termen lung si iti ofera confortul termic necesar.

Eficientizeaza consumul de gaz

In momentul in care se foloseste apa calda consumul de gaz este mai mare. Tocmai de aceea este esential sa te asiguri ca reglezi butonul de apa calda astfel incat sa nu soliciti foarte mult centrala termica.

Durata de viata a schimbatorului

Reprezinta una dintre componentele care se pot defecta cel mai des dar este si cea mai costisitoare piesa de inlocuit. Prevenirea oscilatiilor de temperatura si inchiderea robinetilor de apa rece dupa utilizarea apei calde reprezinta o modalitate prin care se poate prelungi durata de viata a acestei componente.

In plus, efectuarea unor verificari periodice si realizarea unei inspectii tehnice poate sa previna aparitia unor probleme nedorite. In cazul in care problemele minore ale centralei termice sunt ignorate acestea se pot agrava si pot sa necesite investitii destul de ridicate. Cum problemele unei centrale termice pot sa apara oricand este recomandat sa fii intotdeauna pregatit sa intervii. Mai ales daca centrala este veche si ai observat ca nu mai functioneaza corespunzator atunci trebuie sa iei in considerare achizitionarea unui model nou.

In magazinele online vei putea comanda un model de centrala termica potrivita pentru necesitatile tale si vei putea sa faci comparatie intre modele dar si sa gasesti cele mai bune preturi. De asemenea, vei putea sa beneficiezi de consultanta specializata in alegerea unui model care sa iti asigure confortul termic pe durata intregului sezon rece.