Cum poti cumpara calculatoare second hand si ce avantaje ofera?

Cand vine vorba de calculatoare second hand, exista intotdeauna persoane care se incrunta la posibilitatea de a cumpara un produs folosit. Dar lucrurile nu sunt intotdeauna atat de rele pe cat isi imagineaza oamenii, in special in domeniul IT. In plus, in afara de cateva componente ieftine (ventilatoare, hard disk-uri si CD/DVD-uri), calculatoarele nu au parti mecanice in miscare care sa fie supuse uzurii, iar acest fapt le plaseaza automat printre echipamentele care pot fi achizitionate cu mai multa liniste pe piata second-hand. Da, pentru ca, la fel ca toate echipamentele electronice, cu exceptia problemelor „termice” sau a contactelor defectuoase, acestea functioneaza mult timp fara probleme.

Un computer care porneste, incarca sistemul de operare si afiseaza o imagine corect pe ecran este, dupa toate probabilitatile, deja o garantie a unui produs functional. In plus, computerele reconditionate vandute de marii comercianti cu amanuntul provin adesea din flote de computere care au fost aruncate de companii pentru o simpla „reimprospatare tehnologica” sau pentru ca a expirat contractul de inchiriere. Prin urmare, este usor ca aceste calculatoare sa fie complet functionale si sa fi fost utilizate in acele companii in conditii optime.

Ce tip de computer second hand sa cumparati?

Un computer de birou ofera cu siguranta cele mai bune garantii, atat pentru ca este mai robust din punct de vedere mecanic decat un laptop, cat si pentru ca, in comparatie cu un laptop, ofera posibilitatea de a inlocui componentele individuale care ar putea fi defecte la un cost redus. Un port USB defect, un DVD player care nu functioneaza, o tastatura cu contacte imperfecte pot fi inlocuite usor si ieftin intr-un desktop, permitandu-va chiar sa alegeti dintre sute de producatori diferiti.

Pe de alta parte, aceleasi operatiuni sunt cu siguranta mai costisitoare la un laptop, care are aproape intotdeauna totul „integrat” pe placa de baza si ale carui putine componente „separate” pot fi inlocuite de foarte multe ori doar cu piese de schimb originale (in afara de baterie, care poate fi gasita de obicei si in categoria de produse „compatibile”), foarte scumpe si care adesea nu mai sunt disponibile, in cazul in care laptopul este vechi.

Ce trebuie sa verificati atunci cand cumparati un computer folosit?

Asa cum am spus la inceput, daca computerul nu prezinta nicio deteriorare evidenta (lovituri, zgarieturi etc.), porneste, incarca sistemul de operare si afiseaza o imagine buna pe ecran, este deja un inceput bun. Dar daca aveti timp la dispozitie si doriti sa faceti teste mai aprofundate, puteti face mai mult. Efectuati o scanare COMPLETA a hard disk-ului pentru a va asigura ca nu exista blocuri de memorie defecte sau. Acest test verifica indirect si controlerul hard disk-ului. Incercati mouse-ul (sau pad-ul) si butoanele acestuia. Daca este prezent, verificati si ecranul tactil. Deschideti orice editor de text (Word, Notepad etc.) si verificati daca toate tastele de pe tastatura functioneaza. Nu este nevoie sa incercati toate combinatiile posibile pentru fiecare tasta. Daca tasta se apasa individual si functioneaza, cu siguranta va merge la fel de bine si in combinatii.