Cum au depistat cercetătorii legătura dintre alimentație și hipertensiune?
Legătura dintre alimentație și hipertensiune (tensiune arterială ridicată) a fost descoperită și consolidată de-a lungul mai multor decenii prin cercetare medicală amănunțită, precum și diverse studii epidemiologice.
Aceste aspecte au stat la baza principiilor de alimentație hipertensiune care se pun astăzi în aplicare pentru a oferi pacienților posibilitatea de a-și gestiona mai bine afecțiunea. Dieta DASH, dietele mediteraneene, precum și dietele VLCD sunt printre cele mai bune soluții de alimentație hipertensiune la care poți apela în prezent!
Studii și cercetări timpurii
La început, oamenii de știință s-au orientat spre aportul de sare și tipare epidemiologice pentru identificarea legăturii dintre alimentație și hipertensiune.
- Tipare epidemiologice – oamenii de științăau observat variații ale prevalenței hipertensiunii în diferite regiuni și la diferite tipuri de populații. De exemplu, grupurile care abordau o dietă tradițională, săracă în alimente procesate și bogată în fructe, legume și cereale integrale, aveau o rată scăzută de hipertensiune în comparație cu persoanele care aveau diete bogate în sodiu, grăsimi săturate și alimente puternic procesate.
- Studii privind aportul de sare – printre primii factori alimentari care au fost corelați cu hipertensiunea se numără aportul de sare. Studiile au arătat faptul că grupurile cu un aport ridicat de sare în alimentație au, de regulă, tensiune arterială mult mai ridicată. Acest aspect a fost confirmat de diverse intervenții alimentare care au demonstrat faptul că reducerea aportului de sare poate avea ca rezultat scăderea tensiunii arteriale.
Dezvoltarea tiparelor alimentare pentru hipertensiune
De-a lungul timpului, cercetătorii au schimbat modul în care fusese abordată alimentația pentru hipertensiune. Mai exact, au trecut de la nutrienți analizați în mod individual la analiza elaborată a tiparelor alimentare. O asemenea abordare s-a dovedit a fi mult mai productivă, evidențiind modul în care anumite combinații alimentare afectează tensiunea arterială.
- Dieta DASH – introdusă în anii 1990, aceasta a demonstrat faptul că o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și lactate cu conținut redus de grăsimi ar putea scădea semnificativ tensiunea arterială.
- Dieta mediteraneeană – această dietă este caracterizată de consumul ridicat de ulei de măsline, fructe, legume, nuci și peste. În urma unor studii, s-a constatat faptul că această dietă are proprietăți antihipertensive
- Dieta VLCD NUPO – aceasta a fost una dintre dietele preferate ale românilor în anul 2024! NUPO se bazează pe obiceiuri alimentare sănătoase care pot reduce sau pot ajuta persoanele să gestioneze hipertensiunea arterială mai eficient. În general, această dieta reprezintă o alimentație hipertensiune corespunzătoare, care oferă, în același timp, toți nutrienții esențiali corpului, punându-se accentul și pe consumul redus de sare și grăsimi.
În general, dietele bogate în fructe și lactate (cu conținut redus de grăsimi) pot fi asociate cu un risc scăzut de hipertensiune, implicit cu posibilitatea de a gestiona mai bine afecțiunea respectivă dacă aceasta este deja prezentă. În schimb, dietele bazate în principal pe carne sunt asociate cu un risc crescut de dezvoltare a hipertensiunii.
Totodată, trebuie menționat și faptul că o alimentație hipertensiune ar trebui să includă și nutrienți specifici, precum magneziu, potasiu, fibre, calciu și antioxidanți. Acestea protejează organismul împotriva hipertensiunii, întrucât reduc rezistența vasculară și nivelul de stres oxidativ.
Dieta NUPO te poate ajută să adopți o alimentație hipertensiune corespunzătoare, întrucât nu este o dietă exclusiv de slăbire. Aceasta poate fi benefică și pentru a-ți menține greutatea pe termen lung, dar și pentru a gestiona afecțiuni precum diabetul de tip 2 și hipertensiunea arterială!