cabinet avocat Iasi

Consulta un cabinet de avocat din Iasi, in cazul in care ai fost sanctionat disciplinar!

Atunci cand ai gresit, este normal sa platesti. Uneori insa, sanctiunea primita poate fi disproportionat de mare fata de greseala comisa ori exista chiar riscul de a fi aplicata fara temei. In cazul in care esti de parere ca ai fost sanctionat disciplinar, desi nu se impunea asa ceva, trebuie sa apelezi – daca esti din regiunea Moldovei – la un cabinet avocat Iasi ca avocatiasiduhnea.ro.

Ce este abaterea disciplinara si cum poate fi sanctionata?

Conform prevederilor legii romanesti, care iti pot fi explicate la un cabinet de avocat din Iasi, orice angajator dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere.

Aceasta este definita drept o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.

Atunci cand un salariat a savarsit o astfel de abatere, angajatorul are dreptul de a-i aplica o sanctiune disciplinata, care se materializeaza printr-o decizie de sanctionare emisa in forma scrisa.

Dupa cum ti se poate explica la un cabinet de avocat din Iasi de catre un specialist in Dreptul Muncii, sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul printr-o decizie de sanctionare sunt, potrivit Codului Muncii, urmatoarele:

  • avertismentul scris;
  • retrogradarea temporara din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
  • reducerea cu 5 pana la 10 procente a salariului de baza pe o durata de 1 pana la 3 luni;
  • reducerea cu 5 pana la 10 procente a salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1 pana la 3 luni;
  • desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

In ce conditii poate fi contestata o sanctiune disciplinara?

Cu ajutorul unui specialist cu experienta din cadrul unui cabinet de avocat din Iasi, ai posibilitatea de a contesta o astfel de sanctiune. In primul rand, este necesar sa cunosti faptul ca una dintre conditiile de legalitate consta in respectarea termenului legal in care poate fi aplicata sanctiunea.

Concret, angajatorul poate dispune sanctionarea in termen de 30 zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii, dar nu mai mult de 6 luni de la data savarsirii faptei. In cazul nerespectarii acestui termen, salariatul poate formula o contestatie.

De asemenea, se poate formula contestatie si in cazul in care decizia nu cuprinde urmatoarele elemente obligatorii:

  • descrierea faptei savarsite care constituie abatere disciplinara;
  • prezentarea dispozitiilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca ori contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariatul in cauza;
  • motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care nu a fost efectuata cercetarea;
  • temeiul de drept in baza caruia se aplica sanctiunea disciplinara;
  • termenul in care poate fi contestata sanctiunea aplicata;
  • instanta competenta la care se poate introduce o contestatie.

Daca te afli intr-o astfel de situatie si doresti sa fii ajutat in vederea depunerii unei contestatii, apeleaza cu incredere la un cabinet avocat Iasi, unde specialisti in Dreptul Muncii vor face toate demersurile necesare pentru a-ti apara drepturile!