Cele mai importante motive pentru care masinile electrice prind o viteza mai mica?

Ati auzit despre cai putere EV, dar va intrebati de ce viteza maxima nu este atat de mare? Va intrebati daca vehiculele electrice vor deveni mai repede in viitor? Masinile electrice au o viteza maxima scazuta pentru caii putere pe care ii ofera, in principal din cauza angrenajului folosit de producatori pentru a se asigura ca gama de vehicule electrice este utila proprietarilor care isi folosesc masinile zilnic. De asemenea, mentine tehnologia simpla si mentine drumurile mai sigure. Au existat, de asemenea, rapoarte de afirmatii inselatoare ale unor producatori de vehicule electrice cu privire la cai putere.

Cati cai putere au vehiculele electrice?

Comparand Tesla-urile cu ICE-uri echivalente, este posibil sa vedem cum puterea EVS este mult mai mare decat masinile conventionale. Tesla Model S Plaid are 1020 de cai putere, in timp ce un BMW seria 3 are doar 255 de cai putere. Tesla Model 3 are 283 de cai putere, in timp ce Toyota Corolla are maximum 169 de cai putere. Vezi aici si incarcatoare pentru aceste masini electrice care sa te ajute sa poti folosi masina la adevaratul sau potential.

De ce vehiculele electrice au cai putere mai multi?

Motoarele electrice au o eficienta mult mai mare decat ICE-urile. Intr-un EV, eficienta motorului este de aproximativ 90%. Aceasta inseamna ca 90% din puterea care intra in motor de la baterie este destinata miscarii vehiculului si nu altor procese, cum ar fi pierderile de caldura . ICE-urile sunt notoriu de ineficiente si si-au atins de mult eficienta maxima de aproximativ 40%.

Eficienta ICE este limitata de termodinamica si nicio cantitate de inginerie nu poate face mare lucru pentru a duce eficienta ICE mai departe. Aceasta inseamna ca 60% din energia care intra intr-un ICE sub forma de energie chimica din combustibil se pierde, in principal din cauza caldurii si frecarii din cauza pieselor in miscare.

Drept urmare, caii putere pe care il obtineti la roti reprezinta doar 40% din energia furnizata in combustibil. Asta inseamna ca chiar daca electricitatea generata pentru o masina electrica provine dintr-o fabrica producatoare de CO2 – este inca mai ecologica – pentru ca acea energie este utilizata mai eficient.

Cum se compara vitezele maxime ale vehiculelor electrice cu vehiculele electrice?

Tesla Model S Plaid are o viteza maxima declarata de 200 mph, in timp ce un ICE echivalent, precum cea mai recenta serie BMW 3, are o viteza maxima de 155 mph.

Tesla Model X are o viteza maxima de 150-160 mph, in timp ce un crossover pe benzina, cum ar fi Land Rover Freelander V6, are o viteza maxima de 113 mph. In vehiculele precum crossover-urile si SUV-urile, vehiculele electrice au intr-adevar un mare avantaj fata de ICES in ceea ce priveste viteza maxima.

Limitatoare de viteza ale producatorului

Tehnologia din spatele vehiculelor electrice ofera o acceleratie foarte rapida si un potential pentru viteze maxime foarte mari. Acest lucru se datoreaza absentei unei cutii de viteze si uniformitatii cuplului pe tot spectrul de evolutii, spre deosebire de un ICE.

 

Cu toate acestea, permitand unui EV sa atinga aceste rate de acceleratie si viteze maxime ar epuiza bateria atat de repede incat ar face masina inutila ca sofer zilnic. Prin urmare, majoritatea producatorilor de masini electrice limiteaza ratele de acceleratie si vitezele maxime pentru a pastra incarcarea bateriei. Se spune ca vehiculele electrice ar fi golite in 12 minute daca ar rula la putere maxima in orice moment.