Cele mai eficiente metode pentru a evita criza de personal calificat – evitati ca angajatii sa plece

Pentru ca ne confruntam cu o criza uriasa de personal calificat, este foarte important ca firmele care au gasit deja angajatii potriviti sa se straduiasca sa ii pastreze. Pentru asta, este nevoie sa gaseasca variantele potrivite pentru a-i tine in companie si a-i face sa se simta apreciati.

Desigur, nu toate firmele au norocul de a gasi personal calificat si acestea apeleaza de foarte multe ori la ajutor din partea specialistilor in recrutare. O metoda de a obtine forta de munca este aceea de a angaja straini. Pentru a aduce muncitori din afara, mai multe detalii pe site-ul premiumhr.ro. Odata obtinuta aceasta forta de munca, urmatorul pas este cel de a mentine angajatii in companie si noi va oferim mai multe sfaturi.

Oferiti oportunitati de dezvoltare profesionala si de invatare

Investitia in echipa ta arata ca o pretuiesti. Luati in considerare sa oferiti cursuri de dezvoltare profesionala in cadrul companiei sau sa platiti pentru cursuri online, conferinte sau rambursarea taxelor de scolarizare.

Formarea incrucisata intre departamente este, de asemenea, o modalitate eficienta si rentabila de a permite angajatilor sa invete si sa descopere noi abilitati, iar programele de mentorat formale sau ocazionale ofera, de asemenea, sprijin si indrumari angajatilor. Alte modalitati de a ajuta angajatii sa se dezvolte includ:

Angajati intern

In timp ce angajarea implica intotdeauna asigurarea faptului ca o persoana este potrivita pentru un rol, analiza candidatilor interni arata mai intai ca pretuiesti echipa actuala, vrei sa-i ajuti sa isi atinga cu succes obiectivele personale de cariera si sa investesti in cresterea angajatilor tai.

Angajarea interna a adaugat, de asemenea, beneficii pentru o companie, cum ar fi integrarea si tranzitia mai usoara si mai rapida, costuri reduse si rate crescute de fidelizare a angajatilor. Luati in considerare stabilirea celor mai bune practici pentru recrutarea interna si mentineti candidatii cu aceleasi asteptari, calificari si criterii.

Oferiti bonusuri

Pe masura ce angajatii se dezvolta, dobandesc mai multe abilitati si devin mai buni la locul de munca, este important sa le modificati remuneratia, sa acordati sporuri de salariu sau sa distribuiti bonusuri pentru a-i recompensa.

Luati in considerare evaluarea cresterilor bazate pe merit versus durata angajarii pentru a le arata angajatilor ca cresterea lor este aliniata cu performanta si pentru a va asigura ca moralul ramane la un nivel ridicat, mai degraba decat sa rasplatiti din neatentie angajatii care au performante slabe.

Alocati timp echipei

Angajatii se simt adesea cei mai apreciati atunci cand petrec timp direct cu un lider sau manager in afara responsabilitatilor normale ale locului de munca. Ofera-i o pauza de cafea sau ia-i la pranz pentru a-i cunoaste mai bine si pentru a le auzi ideile despre locul de munca.

 

Cand faceti recenzii de performanta, oferiti feedback real, explicati domeniile de ingrijorare si lasati timp pentru intrebari, in loc sa organizati o intalnire rapida. De asemenea, chiar si a petrece cateva minute pe zi vorbind cu echipa sau cu angajatii poate stabili relatii si conexiuni care ii fac sa se simta apreciati atat ca oameni, cat si ca angajati.