Ce este tensiunea arteriala si cum se aleg tensiometrele?

Tensiunea arteriala este tensiunea exercitata pe captuseala arterelor. Se returneaza trei masuratori:

  • presiunea sistolica, calculata mai intai, atunci cand inima se contracta si impinge sangele prin vase;
  • presiunea diastolica, determinata atunci cand inima se relaxeaza si se umple;
  • pulsul, corespunzator numarului de batai ale inimii pe minut al inimii.

Pentru a masura corect aceasta tensiune, ai nevoie de cele mai bune tensiometre (comenzi.ro de incheietura sau brat la un pret accesibil).

Presiunile sistolice si diastolice sunt transcrise de monitoarele tensiunii arteriale in milimetri de mercur (mmHg). Medicul, la randul sau, comunica de obicei rezultatele in centimetri de mercur: o redare de 134 mmHg (SYS) / 83 mmHg (DIA) introdusa pe o masina va avea ca rezultat „13/8”. Interpretarea rezultatului trebuie efectuata de catre medic, deoarece cifrele prezentate trebuie comparate cu atributele medicale ale pacientului (boli, greutate, istoric familial, de exemplu). Cu toate acestea, ca punct de referinta indicativ, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a emis standarde.

Daca nu stii dupa ce criterii sa iti cumperi tensiometrul, iata:

Medicul care suspecteaza hipertensiunea, doreste sa confirme un prim diagnostic sau doreste sa ajusteze un tratament poate cere pacientului sa-si masoare tensiunea arteriala pe parcursul mai multor zile. La fel, persoanele care au suferit de tulburari cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral), principala consecinta a hipertensiunii, ar trebui sa-si monitorizeze tensiunea arteriala. A avea un dispozitiv acasa este mai practic decat sa mergi la farmacie sau la medicul generalist pentru a lua doza si evita „efectul hainei albe” (stresul indus de o vizita la un profesionist din domeniul sanatatii). Oricine poate fi afectat de aceasta afectiune foarte frecventa, unii factori crescand riscul aparitiei acesteia (supraponderalitate, imbatranire, fumat, oboseala, dieta slaba, lipsa de miscare). Potrivit OMS, unul din trei adulti sufera de aceasta.

De unde sa cumperi un tensiometru potrivit?

Tensiometrele electronice se gasesc in farmacii, precum si in supermarketuri (Auchan, Carrefour, Lidl etc.), sau in magazinele care vand echipament medical. Le puteti cumpara si online. Cu toate acestea, este mai bine sa fii sfatuit decat sa alegi orbeste. In plus fata de recomandarile medicului vostru, un farmacist va va putea recomanda la un monitor de incredere a tensiunii arteriale adaptat profilului dumneavoastra. Pretul variaza in functie de marca si tipul tensiometrului cele mai scumpe fiind modelele conectate si cele mai ieftine, cele de la incheietura mainii. Acestea includ o garantie variabila in functie de marca si model (2, 3 sau 5 ani).Chiar si prescris de un profesionist din domeniul sanatatii, tensiometrul nu poate fi rambursat de asigurarile de sanatate. Cu toate acestea, unele mutuale farmacii un pachet de rambursare pentru dispozitivele de auto-masurare. Verificati cu medicul vostru.

Care sunt diferitele tipuri de aparate de masurarea tensiunii?

Pentru a evalua tensiunea arteriala a pacientilor, profesionistii din domeniul sanatatii folosesc, in marea majoritate a cazurilor, un tensiometru manual, bazat pe metoda auscultatorie. Necesita utilizarea unui stetoscop si a unui bec de umflare. Necesita expertiza, motiv pentru care este rezervat profesionistilor. Doua tipuri de tensiometru sunt destinate persoanelor care doresc sa efectueze auto-masuratori. Ambele electronice functioneaza conform metodei oscilometrice (bazata pe oscilatia arterelor). Omron, Terraillon, Beurer, Hartmann sau iHealth sunt printre cei mai prezenti producatori de pe piata.