Ce este o hala de depozitare?

Hala de depozitare este protagonistul incontestabil al manualului nostru de logistica. Asadar, sa incercam sa definim ce este depozitul si sa facem un bilant al principalelor elemente care il compun si al proceselor care au loc in interiorul acestuia. Sunt mai multe tipuri de hale depozitare din care se poate alege cea mai buna varianta de la mofosteel.ro.

Definirea halei de depozitare

Hala de depozitare este o structura logistica care, impreuna cu echipamentele de depozitare si manipulare, resursele umane si de management, permite reglarea diferentelor dintre fluxurile de marfuri de intrare (primite de la furnizori sau centre de productie de exemplu) si cele de iesire (marfuri trimise in productie sau vanzare). Cu alte cuvinte, depozitul permite companiilor sa primeasca, sa stocheze si sa distribuie (sau sa sorteze) referintele. Aceste fluxuri sunt de obicei coordonate si acesta este unul dintre motivele pentru care se utilizeaza halele de depozitare.

Tipuri de hale pentru depozitare

Uneori activitatea economica a unei firme poate necesita construirea de cladiri multiple si diverse tipuri de depozite in functie de nevoi si obiective strategice prestabilite. Intreprinderile pot avea un depozit pentru a stoca materii prime, semifabricate sau produse finite. Instalatiile de acest tip trebuie amplasate in functie de necesitatile specifice de functionare si in concordanta cu restrictiile sau posibilitatile prezente in fiecare context sau loc. Cea mai buna modalitate de clasificare a depozitelor este gruparea acestora in functie de caracteristicile lor comune, in functie de natura produsului depozitat, tipul cladirii, fluxul de materiale, amplasarea pe teritoriu si gradul de automatizare prezent in fabrica.

Ce activitati au loc intr-un depozit?

Depozitul este o structura dinamica. Imaginea unui „depozit” static si traditional pare acum invechita. Uzinele moderne sunt inima care bate a logisticii. In cadrul acestora se afla operatii si procese articulate, unele chiar foarte complexe.

Elemente care alcatuiesc o hala de depozitare

Cea mai simpla structura are urmatoarele elemente: cai de acces, o zona libera pentru manipulare si control, o zona de depozitare in care se aranjeaza marfurile, un birou responsabil cu controlul de gestiune a fabricii si o zona desemnata serviciilor si vestiarelor pentru personal.

Studiu de fezabilitate

Spatiile destinate fiecarei zone trebuie sa fie adecvate in functie de dimensiunea terenului si a cladirii, de capacitatea necesara, de operatiunile de efectuat, de personalul si echipamentele disponibile si de fluxul de materiale. De asemenea, trebuie luate in considerare oportunitatile de crestere viitoare. Adecvarea proiectului si amenajarea zonelor din cadrul centralei deriva in mare masura din studiul de fezabilitate. Acesta trebuie sa ilustreze pe deplin nevoile companiei – pe baza datelor solicitate anterior – precum si din experienta in implementarea solutiilor de logistica si stocare a furnizorului. Intreaga cladire – forma, continutul si accesele – trebuie adaptata la nevoile specifice ale clientului si trebuie luate in considerare posibilitatile de crestere. Contempland extinderea viitoare este esentiala in toate cazurile, cu exceptia cazului unui implant de crestere temporara sau statica.

Observatii finale

In acest articol am incercat sa definim ce este depozitul examinand activitatile, tipurile de cladiri si studiile necesare construirii acestuia. Daca ar fi sa oferim o scurta definitie a depozitului am spune ca acesta este un element esential pentru companii, centrul nervos al lantului de aprovizionare si hub-ul in jurul caruia se articula afacerea.