Ce este dermatoscopia digitala?
Dermatoscopia digitala este o tehnica relativ moderna utilizata pentru examinarea si diagnosticarea afectiunilor pielii. Aceasta metoda ofera medicilor dermatologi o imagine detaliata si amplificata a leziunilor cutanate si ajuta astfel la identificarea precoce a unor probleme de sanatate, cum ar fi cancerul de piele.
Dermatoscopia digitala se face prin utilizarea unui instrument special numit dermatoscop digital pentru a examina si fotografia leziunile pielii. Acest dispozitiv este echipat cu lentile specializate si emana o lumina polarizata sau ne-polarizata, care permit medicului sa observe cu mai multa acuratete structura si caracteristicile leziunilor cutanate. Imaginile capturate prin dermatoscopie digitala pot fi inregistrate pe dispozitive si analizate corect, pentru a evidentia detaliile importante ale leziunii.
Cum functioneaza dermatoscopia digitala?
Atunci cand mergi la dermatolog acesta va aplica pe pielea ta o substanta de contact transparenta, cum ar fi uleiul mineral sau gelul de ultrasonografie. Rolul acestei substante este de a contribui la eliminarea aerului dintre piele si lentila dermatoscopului, pentru ca aparatul sa vada mai clar leziunile. Medicul va aplica apoi dermatoscopul pe zona de interes si va examina leziunea cu atentie.
Odata ce imaginea a fost capturata, aceasta poate fi salvata intr-un sistem de imagistica digitala si analizata in detaliu. Imaginile inregistrate pot fi comparate in timp pentru a monitoriza evolutia leziunilor si pentru a detecta orice schimbari suspecte.
Ce afectiuni pot fi diagnosticate prin dermatoscopie digitala?
Dermatoscopia digitala poate fi folosita pentru a diagnostica mai multe tipuri de probleme ale pielii. De aceea, este important sa ajungi la un dermatolog in Targu Mures sau in orice alt oras mare din tara pentru a face analizele corect.
Melanomul spre exemplu este un tip de cancer de piele care se dezvolta in celulele care produc pigmentul pielii. Prin dermatoscopie digitala pot fi detectate modificarile celulare specifice ale melanomului, cum ar fi asimetria, marginile neregulate, variatia de culori si prezenta unor structuri specifice in leziune.
Nevii si alunitele pot fi analizate tot cu ajutorul dermatoscopiei digitale si pot fi monitorizate pentru a fi depistate la timp modificarile suspecte si pentru a face diferenta intre alunitele cu potential periculos si cele beningne.
Carcinomul bazocelular si carcinomul cu celule scuamoase sunt cele mai frecvente tipuri de cancer de piele. Dermatoscopia digitala poate contribui la evaluarea caracteristicilor acestor leziuni si la obtinerea unui tratament adecvat.
Keratozele actinice sunt leziuni precanceroase care pot fi detectate si evaluate cu ajutorul dermatoscopiei digitale.
Ce avantaje ofera dermatoscopia digitala?
- Cu ajutorul dermatoscopiei digitale sunt detectate din timp afectiunile pielii, inclusiv cancerul de piele.
- De asemenea, se va reduce numarul de biopsii necesare diminuand astfel interventiile inutile.
- Se pot monitoriza mai usor leziunile cutanate si evolutia lor pe parcurs.
- Analizele sunt facute cu mai multa acuratete si astfel si diagnosticul este pus mai relevant.
Dermatoscopia digitala este o metoda moderna si eficienta de evaluare a leziunilor cutanate. Aceasta tehnica avansata ajuta medicii dermatologi sa identifice precoce afectiunile pielii ajutand astfel la obtinerea unui tratament mai eficient si mai rapid. Persoanele care au leziuni cutanate suspecte sau care vor sa isi verifice sanatatea pielii ar trebui sa mearga cel putin o data pe an la dermatolog.