Când folosești gelul dezinfectant și când te speli cu săpun?

Germenii sunt peste tot! Ei pot ajunge pe mâini și obiecte pe care le atingem în decursul unor activități zilnice . Curățarea mâinilor cu apă și săpun este unul dintre cei mai importanți pași pe care îi puteți face pentru a evita răspândirea bolilor și pentru a va menține igiena. Astazi, gelul dezinfectant pentru maini este la dispoziția ta în cantitati diferite, adaptate în orice gospodărie, birou, scoala sau in spatii publice.

Există diferențe importante între spălarea mâinilor cu apă și săpun și curățarea cu dezinfectant. Substanțele de igienizare nu pot elimina substanțele chimice dăunătoare, cum ar fi pesticidele și metale grele, ca plumbul. Pe de alta parte gelul antibacterian ucide germeni, microbi, bacterii.

Spălarea mâinilor reduce cantitățile de toate tipurile de germeni, viruși, microbi de pe mâini. Știind când să vă curățați mâinile și care metoda e recomandata, aveți  cele mai bune șanse de prevenire a bolilor.

Când ar trebui să folosesc apă și săpun?

 • Înainte, în timpul și după pregătirea mâncării
 • Înainte de a mânca
 • Înainte și după îngrijirea cuiva bolnav
 • Înainte și după tratarea unei tăieturi sau răni
 • După utilizarea băii, schimbarea de

scutece sau curățarea unui copil care a folosit baia

 • După ce vă suflați nasul, tușiți sau strănutați
 • După atingerea unui animal, a hranei pentru animale sau

cuști de animale ori deșeuri de animale

 • După atingerea gunoiului
 • Dacă mâinile sunt vizibil murdare sau grase

Când ar trebui să folosesc gelul dezinfectant pentru maini?

 • Înainte și după vizitarea unui prieten sau a unei persoane dragi
 • La plecarea de acasă și la întoarcere
 • In orice împrejurare in care nu am la dispoziție apa și săpun

NU folosiți dezinfectant pentru mâini dacă mâinile sunt vizibil murdare sau grase de exemplu, după grădinărit, joacă în aer liber sau după pescuit sau camping.

Spălați-vă mai întâi mâinile cu apă și săpun. După ce aveți mâinile curate, le puteți dezinfecta cu un gel dezinfectant pentru maini avizat.

Cum mă spăl pe mâini cu apă și săpun?

Umectați-vă mâinile cu apă curată(cald sau rece) și aplicați săpun. Frecați-vă mâinile între ele, împreună cu săpunul. Spălați toate suprafețele mâinilor, inclusiv palmele, dosul, degetele, între degete și sub unghii. Timpul minim de spălare este de 20 de secunde, dar e bine să spălați cel puțin un minut pentru eficientă. Clătiți-vă mâinile sub jet de apă curată. Uscați-vă mâinile folosind un prosop sau lăsați-le să se usuce la aer.

Cum folosesc un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool

Folosiți un produs igienizant pe bază de alcool care conține cel puțin 60% alcool. Supravegheați copiii mici când folosesc produsul de igienizare a mâinilor, pentru a preveni înghițirea alcoolului, în special în școli și unități de îngrijire a copiilor.

Cum se aplică? Puneți suficient produs pe mâini, acoperiți total degetele și palma. Frecați mâinile împreună, până când mâinile se simt uscate. Acest lucru ar trebui să dureze aproximativ 20 de secunde. Nu clătiți și nu ștergeți mâna de prosop.