Bronzarea cu dihidroxiacetona
Dihidroxiacetona este una dintre solutiile cele mai des utilizate in prezent pentru bronzare. Daca nu ai auzit pana acum de acest produs si cada denumirea lui iti pare SF iti explicam in cele ce urmeaza tot ce trebuie sa stii despre aceasta metoda.
Solutiile pentru autobronzare, bronzantii fara soare sau preparatele folosite pentru a imita bronzul devin mult mai populare, pe masura ce oamenii devin mai constienti de pericolele expunerii pe termen lung. Exista acum mai multe modalitati de a obtine un bronz fara a fi nevoie sa iti expui pielea la soare, acestea includ:
- Coloranti (dihidroxiacetona)
- Bronzanti
- Acceleratori de bronzare (tirozina si psoraleni)
- Solarele (sezlonguri si lampi de soare)
- Peptida melanotropa sintetica injectabila Melanotan II.
Ce este dihidroxiacetona?
Dihidroxiacetona (DHA) este in prezent cea mai populara modalitate de a obtine un aspect asemanator bronzului fara expunere la soare, deoarece prezinta mai putine riscuri pentru sanatate decat oricare dintre celelalte metode disponibile.
Cum functioneaza DHA?
Toti bronzantii eficienti contin DHA. Este un zahar incolor cu 3 atomi de carbon care atunci cand este aplicat pe piele provoaca o reactie chimica cu aminoacizii din celulele de suprafata ale pielii producand un efect de intunecare. DHA nu dauneaza pielii deoarece afecteaza doar celulele exterioare ale epidermei ( stratul cornos).
Ce formule de DHA sunt disponibile?
Exista multe preparate autobronzante care contin DHA pe piata si multi vor pretinde ca au cea mai buna formula disponibila. Ia in considerare urmatoarele puncte atunci cand alegi produsul potrivit.
Concentratiile de DHA pot varia de la 2,5 la 10% sau mai mult (mai ales 3-5%). Acest lucru poate coincide cu gamele de produse care listeaza nuante deschise, medii sau intunecate. Un produs cu concentratie mai mica (nuanta mai deschisa) poate fi mai bun pentru utilizatorii noi, deoarece este mai usor de aplicat si se va vedea mai greu daca nu aplici produsul corect.
Unele produse vor contine si creme hidratante. Utilizatorii cu ten uscat vor beneficia de acest lucru. Preparatele pe baza de alcool vor fi mai potrivite pentru utilizatorii cu tenul gras. DHA ofera o anumita protectie impotriva razelor UV (UVA). Pentru a creste protectia UV, unele produse includ si o protectie solara . Alfa-hidroxiacizii promoveaza indepartarea excesului de celule moarte ale pielii, astfel incat ar trebui sa imbunatateasca uniformitatea colorarii. Se pot adauga si alte ingrediente pentru a facilita aplicarea sau pentru a face culoarea sa dureze mai mult.
Cine ar trebui sa utilizeze produse care contin DHA?
Oricine doreste un aspect bronzat fara a fi nevoit sa se expuna la lumina UV poate folosi aceste preparate. Cu toate acestea, aspectul final va depinde de formula utilizata, de tehnica de aplicare si de tipul de ten al utilizatorului. Utilizarile clinice pot fi pentru vitiligo si camuflarea unor nereguli ale pielii, cum ar fi venele foarte vizibile. Poate oferi o anumita protectie persoanelor cu anumite tulburari de fotosensibilitate, cum ar fi eruptia luminoasa polimorfa, protoporfiria eritropoietica sau fotosensibilitatea indusa de medicamente .
Rezultatul final obtinut din preparatele autobronzante DHA depinde in mare masura de tehnica de aplicare a individului. Grija, priceperea si experienta sunt necesare atunci cand utilizezi aceste produse. Pregateste pielea prin curatare apoi prin exfoliere folosind un burete abraziv; aceasta va evita aplicarea neuniforma a culorii. Sterge pielea cu toner hidroalcoolic, acid, deoarece acest lucru va elimina orice reziduuri alcaline din sapunuri sau detergenti care pot interfera cu reactia dintre DHA si aminoacizi. Hidrateaza mai intai zona, avand grija sa incluzi partile osoase ale gleznelor, calcaielor si genunchilor.